1. Wat is een postgraduaat precies?


Een postgraduaat is een aanvullende specifieke opleiding waarvoor je een bachelor of masterdiploma nodig hebt om te kunnen starten. De postgraduaten leiden naar een getuigschrift/certificaat en niet naar een diploma. Bij het getuigschrift zit een supplement met de behaalde resultaten en met de creditbewijzen. Enkel wie voor elk opleidingsonderdeel de helft behaalt krijgt het certificaat. Als je niet op alles slaagt kun je afzonderlijke creditbewijzen krijgen voor de opleidingsonderdelen waarvoor je wel geslaagd bent. (zie ook FAQ 12. en 13.)

Je kan geen credits verliezen of winnen binnen een postgraduaat; dit kan enkel binnen een initiële bachelor-of masteropleiding. Net als heel wat andere vervolgopleidingen zitten postgraduaten niet in het systeem van het leerkrediet en belemmeren geen eventuele toekomstige studies op vlak van leerkrediet.


2. Heb ik specifieke voorkennis nodig?


Nee, dat is niet nodig.
 • Je hebt enkel een bachelor- of masterdiploma nodig. Voor het postgraduaat Digital Content & Journalism bij Arteveldehogeschool strekt een achtergrond in journalistiek, marketing of communicatie tot aanbeveling, maar da’s geen must.
 • Bij Digital Storytelling bij KASK strekt een achtergrond in media en/of kunst tot aanbeveling, maar ook hier is dit geen must.

3. Wat komt er allemaal aan bod in het postgraduaat?


Programma 2017-2018 postgraduaat Digital Storytelling bij KASK:
 • Inspiration track: wekelijkse inspirerende gastlezing door een van de meest creatieve storytellers ter wereld (storytelling, transmedial storytelling, personal branding, future of digital storytelling, strategy)
 • Experiment track: ervaar de toekomst van storytelling door te experimenteren met Virtual Reality, Augmented Reality, stop motion, geobased audio storytelling, video animatie, parallax fotografie, cinemagraphs, videomapping, longreads, greenkey video.
 • Skill track: krijg deze online formats onder de knie door het volgen van online tutorials, workshops en het werken aan opdrachten. (een social video voor facebook maken, een vlog op youtube starten, webproof online artikelen schrijven, een podcast ontwikkelen, een instagram account creëren voor jezelf of jouw merk, legale zaken waarover je geïnformeerd moet zijn als creator, content marketing in strategy, learning, measuring and execution)
 • Personal story: vertel de online story die je altijd al wou vertellen onder supervisie van professionals
 • Internship: creëer storytelling voor je favoriete merk, organisatie, artiest.
 • Bekijk het curriculum van academiejaar 2017-2018 bij Digital Storytelling bij KASK - School of Arts. Het programma voor 2018-2019 is in opbouw.

Programma 2017-2018 postgraduaat Digital Content & Journalism bij Arteveldehogeschool:
www.postgraduaatdigitalcontentandjournalism.be
 • Digital content and journalism: In deze module leer je over wat er nu precies van een journalist of content creator verwacht wordt in een digitale omgeving. Welke skills heb je nodig? Hoe worden je verhalen online geconsumeerd? Wat verwachten online media gebruikers? Daarnaast gaan we ook dieper in op het verschil tussen journalistiek en branded content. Wie maakt wat en waar ligt de grens? Ten slotte komen we aan bij het kernbegrip van deze opleiding: storytelling. Hoe zit een verhaal in elkaar, hoe vertel je dat online en welke tools kan je daarvoor gebruiken?
 • Online publicatie: Dit deel gaat over de manier waarop je een verhaal presenteert. Je leert hoe je een publiek voor je content aantrekt, vasthoudt en er interactie mee creëert. Ook ontdek je hoe je ervoor zorgt dat je verhalen ook gevonden worden via online zoekmachines.
 • Digitale content productie: In deze module ga je zelf met verschillende story tools aan de slag. Je leert verhalen vertellen door middel van online video, longreads, livestreams, audio, infographics, foto’s en grafisch materiaal, interactieve formats en animatie. Ten slotte gaan we ook dieper in op hoe je content kan maken op basis van data.
 • De digital creative van de toekomst: Nadat je alle story tools onder de knie hebt, je verhaal op een goede manier kan presenteren en weet hoe je dat het best de wereld instuurt, is het tijd om jouw eigen verhaal naar buiten te brengen. In deze module leer je hoe je jezelf als digital journalist of content creator op de kaart zet en welke mogelijkheden je hebt in een (media)bedrijf of als freelancer. Ten slotte verkennen we ook de internationale perspectieven voor een journalist en content creator.
 • Stage: Je kiest zelf of je gaat voor een stage in digital content of digital journalism en afhankelijk daarvan kan je terecht op een online redactie of digitale (marketing)afdeling van een communicatiebureau of (media)bedrijf. Wij voorzien zelf een uitgebreid aanbod aan stageplaatsen maar eigen voorstellen zijn ook welkom. Een aantal stages uit ons aanbod lopen langer dan zes weken. Als student kies je zelf of je daarvoor gaat of niet. Je studeert dan gewoon later af.
 • Bekijk het curriculum van academiejaar 2017-2018 bij Digital Content & Journalism bij Arteveldehogeschool. Het programma voor 2017-2018 is in volle opbouw.


4. Kan ik het postgraduaat combineren met werk of andere bezigheden?


KASK: Het postgraduaat heeft 39 studiepunten, dat betekent dat we ongeveer 20 uur werk per week voorzien. Je volgt les op maandag- en woensdagavond. Op donderdag kruip je overdag in het atelier. Dat betekent dat je het postgraduaat kan combineren met werk. Idealiter combineer je met een halftijdse job of een viervijfde job. Het staat je natuurlijk vrij om al dan niet deel te nemen aan het atelier.

Artevelde: Het postgraduaat heeft 27 studiepunten. De lessen gaan door op maandag en dinsdag overdag van 9h tot 16h. Daarnaast reserveer je best wat tijd voor de opdrachten en zelfstudie. De stageperiode van 30 dagen kan je spreiden over een langere periode dan 6 weken. Het postgraduaat is dus te combineren met een halftijdse job.


5. Is er stage en waar kan ik overal stage doen?


Bij Arteveldehogeschool volg je minimaal 6 weken stage, bij KASK School of Arts 5 weken.

In beide postgraduaten kan je zelf met een stageplaats op de proppen komen, maar er is ook een lijst van aangeboden stageplaatsen.


6. Wanneer volg ik les?


Digital Storytelling bij KASK:
 • Van september tot en met december: les op maandag- en woensdagavond (19h-22h). Atelier op donderdag overdag (9h-16h).
 • Van januari tot juni: atelier op donderdag overdag (9h-16h)
Digital Content & Journalism bij Arteveldehogeschool:
 • Van oktober tot en met december: les op maandag en dinsdag overdag (9h-16h)
  Óf Van februari tot juni: les op maandag en dinsdag overdag (9h-16h)


7. Van wie krijg ik les?


Bekijk hier het curriculum bij KASK voor 2017-2018

Bekijk hier het curriculum bij Arteveldehogeschool voor 2017-2018
 

8. Hoe zit het eindwerk in elkaar?


Enkel bij Digital Storytelling bij KASK werk je aan een eindwerk. Het aantal studiepunten bedraagt 12, da’s ongeveer 300 uur of 8 weken werk. Het eindwerk is een ‘personal story’, een digitaal verhaal dat je graag wil vertellen. Dat start vanuit een creatief idee, dat je online en op maat van sociale media realiseert in audio, video, foto en tekst. Ook hier staan experiment en creativiteit centraal. 

Bij Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool krijg je tussentijdse individuele opdrachten, bijvoorbeeld het maken van een social video en een longread.


9. Hoeveel bedraagt het studiegeld?


Het studiegeld bedraagt € 2250 voor Arteveldehogeschool en € 2500 voor KASK.
 

10. Is er een ingangsexamen en zo ja, hoe zit dat in elkaar?


Voor het postgraduaat bij Arteveldehogeschool is er geen ingangsexamen. Bij KASK doe je wel mee aan een selectiegesprek. Er is er een op 4 juli en een op 18 september, je kiest er een uit. Tijdens een gesprek van een half uur met de opleidingscoördinator en met enkele docenten overtuig je ons van je ideeën en ambities rond de opleiding digital storytelling. Wat wil je met de opleiding gaan doen, hoe wil je je als creatieve storyteller ontwikkelen in de opleiding?


11. Waar schrijf ik in?


Wil je je inschrijven voor het postgraduaat Digital Content & Journalism bij Arteveldehogeschool, klik dan hier.

Wil je je inschrijven voor het postgraduaat Digital Storytelling bij KASK School of Arts, klik dan hier.


12. Krijg ik een diploma?


Een postgraduaat leidt niet naar een diploma, maar naar een certificaat. Als je over alle opleidingsonderdelen heen de helft van de te behalen punten haalt, ontvang je dit certificaat.


13. Wat ben ik met zo’n certificaat?


Op zich is dit certificaat vooral een attest van deelname, het toont ook aan dat je de opleiding met vrucht hebt beëindigd. Het is zeker een meerwaarde om dit certificaat aan je CV toe te voegen.


14. Kan ik betaald educatief verlof opnemen bij mijn werkgever?


Beide opleidingen komen in aanmerking voor betaald educatief verlof. Meer informatie bij de desbetreffende diensten studentenadministratie van Arteveldehogeschool en KASK School of Arts.


15. Kan ik de betaling van het inschrijvingsgeld spreiden?


Bij KASK School of Arts is een spreiding van betaling mogelijk onder voorwaarden. Meer informatie bij de desbetreffende diensten studentenadministratie van  KASK School of Arts.


16. KMO-portefeuille?


Via KMO-portefeuille kan je als ondernemer 30% tot 40% een stuk van je inschrijvingsgeld laten terugbetalen door de overheid. Meer informatie bij de desbetreffende diensten studentenadministratie van Arteveldehogeschool en KASK School of Arts
 


17. Opleidingscheques?


In bepaalde gevallen kan je opleidingscheques aanvragen. Check hier of je in aanmerking komt voor opleidingscheques.


18. Mediarte?

Iedereen die werkzaam is in de audiovisuele sector kan een premie aanvragen, als individu maar ook als werkgever, bij Mediarte voor talentontwikkeling. Tot 40% van de factuurkost. Meer over opleidingspremies vind je bij Mediarte of via glenn.vissenaekens@mediarte.be
 

Nog persoonlijke vragen?

Wij zijn uiterst aanspreekbaar (behalve als we naar podcasts luisteren).

DEEL DEZE BLOGPOST

KEER TERUG NAAR OVERZICHT
Menu